İnsanın tek başına yapabileceklerinin sınırlılığı nedeni ile, diğer insanlarla gruplar veya birliktelikler kurmak (iş veya özel hayatta) ve yaşatmak, daha mutlu ve tatmin edici bir yaşam için doğal ve gereklidir. Zamanla kurduğumuz bu ilişkiler, bir ağ yapısına (farkına varmasak dahi) dönüşür.

İlişki ağları kurmanın temeli, 3 ana açıdan (veya bacaktan) oluşur. Buna İlişki Ağı Temel Üçgeni ismi verilebilir.

Sözkonusu açılar şunlardır:
Vermek (yardımcı olmak, desteklemek)
İstemek (destek, yardım beklentisini diğerlerine bildirmek, rica etmek)
Teşekkür etmek (anlamını ve faydasını sözle ifade etmek)

Hepimizin için çok basit ve açık görünen bu kavramlar, hayat pratiğinde birçok insanın ya göz ardı ettiği, ya kısmen tam yaptığı alanlardır. Sorun bilmek değildir, bunu hemen herkes bilir. Öte yandan genellikle, insanlar bir veya ikisinde iyidirler, yani gündelik hayatlarında uygularlar, ancak her üçünü tam (hakkını vererek) uygulayan insan sayısı oldukça azdır.

İş ilişkisi ağı sistemini yaşatmak (sürdürülebilirlik) açısından, her üç açı hayati önem taşır. Eğer verme boyutunu ihmal ederseniz, insanların size yardımcı olması konusundaki isteklerini azaltırsınız. Sadece alan insan durumunda olmak, bencillik ve çıkarcılık olarak kolayca adlandırılabilir.

Eğer isteklerde bulunmazsanız, insanların farkında olmasını engellersiniz. Herkes size istediğiniz şekilde yardımcı olamayacaktır, ancak diğer insanların size yardımcı olmalarını sağlamanın ilk adımı, onlara bu fırsatı sunmanızdan, yani istemenizden geçer. Ayrıca, bu adımı gerçekleştirmek size çevrenizdeki insanların sizdeki yakınlık değer ölçüsünü belirlemenize olanak sağlar. ‘sözde’ ve ‘özde’ birlikteliklerin farkını test etmenin en iyi araçlarından biridir. İstemekten kaçınmak, kişide uzun dönemde olumlu hissiyatın azalmasına neden olabilir (neden kimse bana yardım etmiyor veya herşeyi ben yapıyorum hissinin oluşması gibi).

Eğer insanlara teşekkür etmezseniz (ki çok kolay ve iyi his açısından çok yararlıdır), size destek olan kişilerin tatmin ve mutluluk derecesini azaltırsınız. Gülümseyen samimi bir teşekkür, size tahmininizden daha büyük artı getirecektir.

Almak ve vermek arasındaki dengeyi unutmayarak, herkesin bildiği bu üç açıyı, sürekli ve tutarlı şekilde uygularsanız, ilişki ağlarınızdaki hem sizin, hem diğer insanlar için gelişmenin ve ilişki derinliğinin arttığını, ayrıca sizin aldığınız keyif ve faydanın katlandığını görürsünüz.

Değişim, herşeyden önce insanın kendisinde başlar. Hayatta, bugünün küçük değişiklikleri, yarının büyük farklarını yaratır. Bu üç temel açıyı uygulamak, bunun istisnası değildir ve isteyen (!) her kişinin uygulayabileceği kadar özde basittir.